Skip to main content

När två innovationsbolag möttes kändes det som en perfect match. Condesign blev en av QBIS första kunder och i mer än 10 år har bolagen vuxit tillsammans in i den digitaliserade eran.

Framåtandan är ett ord som sticker ut hos Condesign. Inte bara när man tittar på affärsidén och verksamhetsområdet utan också när man tittar på den interna företagskulturen. Konsultbolaget har tagit emot priset som ”Årets Karriärföretag” fem år i rad och arbetet med att ta in nya talanger, prioritera trivsamhet på arbetsplatsen och jämställdhet mellan medarbetarna är några av anledningarna som nämns när Fredrik Bromander, VD på Condesign, berättar om bolaget.

Fredrik Bromander, VD på Condesign

Tjänsterna som företaget säljer speglar samma framåtanda. Inom produktutveckling är det viktigt att se till att ha personer som skapar i linje med ny teknik, elektronik och lösningar från idé till produkt. Det är därmed föga förvånande att Condesign tidigt klev på tåget med att implementera ett digitalt system för tidrapportering och projekthantering.

– Vi är i innovationsbranschen och därmed en spelare i digitaliseringen. Det var så vi kom i kontakt med QBIS första gången år 2006. Vi utvärderade projektverktyg för en kunds räkning och ramlade då över ett verktyg som vi insåg skulle vara perfekt för oss själva, berättar Fredrik.

Oväntad lyckträff

Innan det slumpmässiga fyndet fanns en lösning mellan Excel och ett hemmasnickrat system där arbetstimmar, underlag för reseräkningar och debiterbar tid registrerades. Det blev däremot allt svårare att växa i en lösning som inte stöttade de behov som fanns för projekthantering och registreringen av konsultationstid.

– Under åren har vi tittat på många system, eftersom vi även själva konsultar inom detta område. Men jag upplever att QBIS är unikt med att kombinera kom- och gåtid med utlägg och projekt i ett system. Jag kan se när en konsult anlände och gick samtidigt som det kopplar till projektet personen arbetar i och ange kostnader antingen i projektet eller på företaget – allt i ett system, säger Fredrik.

Tid är centralt

Med större insikt i projekt, konsulters arbetstid och kostnader har både arbetsprocesser och projektplaner förbättrats. Vilka aktiviteter som än utförs kan det registreras och spåras så att alla konsulter kan känna sig bekväma i att deras arbete syns, görs på rätt sätt och att inget kvitto eller ersättning försvinner.

– Tid är det viktigaste vi har. Som konsultbolag säljer vi tid, och då behöver vi ha koll över timmarna. Ett system som enkelt kan användas i mobilen, på webben eller vart man än är måste finnas. Varje konsult kan då lägga in all registrering på ett smidigt sätt så att de får koll på sin egen tid, utlägg, milersättning och veta att det finns säkert rapporterat.

Sparat mycket tid

Fredrik fortsätter att berätta att det tidigare systemet som användes också registrerade tid och utlägg men att de manuellt lade in informationen om vilka kunder som projekten berörde. Därefter kunde ett faktureringsunderlag byggas på den inmatade data. I och med implementationen av QBIS automatiserades fakturering och lönehantering vilket har sparat mycket administrativ tid under åren.

– När vi såg en demo av QBIS kände vi att det inte är någon idé med att fortsätta i den lösningen vi hade. Vi skrotade den helt och satsade på QBIS istället – ett val vi aldrig ångrat. Systemet har också vuxit mycket sedan vi började använda det och vi har utvecklats mycket tillsammans så att vi nu har en lösning som passar oss perfekt. Fler konsultbolag borde gilla QBIS för att man får stenkoll på all tid inom projekt och för oss själva och för kundernas räkning. Vi prioriterar åtminstone det och att se till att varje projekt blir framgångsrikt, avslutar Fredrik.

Planera, hantera och följa upp projekt mer effektivt

Om Condesign

Condesign är industri- och kommunikationskonsulten som erbjuder ledande industriföretag kvalificerade konsulttjänster och lösningar för hela produktens livscykel – från konstruktion och produktion, marknadsföring och försäljning, installation och användning till service och reparation – i syfte att stärka kundernas konkurrenskraft.